Doorgaan naar hoofdcontent

Succes verzekerd

Zit u in de narigheid? In de sores, in de penarie? De oplossing ligt vaak gewoon binnen handbereik. Met het toepassen van wat ik noem de 'Methode van het toegevoegde probleem’.

Het werkt simpel. Heb je een probleem? Zorg dat je er een bij krijgt. Is iets kut rottig? Maak het kutter rottiger. Met, en dit is heel belangrijk, iets dat te herstellen is. Dat doe je dan vervolgens, dat herstellen, en voila: je aanvankelijke ellende lijkt ineens een stuk minder erg.
Is je koffer te zwaar? Mik er een paar bakstenen bij. Loos na honderd meter die bakstenen en je koffer is lichter dan ooit.
Futloos, bad hairday, ongesteld? Laat je natregenen. Trek dan droge kleren aan, föhn je haar en tadaa: stukken beter!

Je kunt natuurlijk ook alleen bedenken dat het allemaal nog erger kan. Dat heet dan relativeren ('denk aan de kindjes in Afrika'). Maar dat doet het bij mij nooit zo goed. Ik moet dingen altijd wat meer aan den lijve ervaren.

Nog een voorbeeld, wat actueler.
Stel. Je hebt het hartstikke druk, de stress staat je aan de lippen en daarbij zit je ook nog krap bij kas. Dit noem ik even de uitgangspositie. En die is niet ideaal.
En dan gaat nu de methode in werking, let op.
Stap 1. Voeg een probleem toe
Je zegt ja tegen een onmogelijk plan om op korte termijn op wintersport te gaan.
Dit leidt dan tot een nieuwe situatie: Nog meer stress, nog roder bij de bank, kortom: ellende.
Stap 2. Verwijder het laatst toegevoegde probleem
Je besluit alsnog om niet mee te gaan. Je beseft dat je irritant bent en biedt uitgebreid je excuses aan aan diegenen die zich in allerlei bochten hebben moeten wringen voor jou.
Resultaat: ineens zeeën van tijd, en een bak geld bespaard! (Die nieuwe laarzen/spijkerbroek/jurk waar je al maanden van droomt kun je nu gewoon gaan kopen!)

Goed hè.

(Edit zaterdag 7-2: Misschien was de titel 'Methode van het toegevoegde probleem' wel wat lang. Herhaaldelijk werd mij gisteren de volgende suggestie aan de hand gedaan: de 'Novy Methode'. I love the sound of that.)